KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 24-12-2022 09:14

Ayvalık'ın Lezzeti Ünlü Lor Tatlısına Coğrafi İşaret Geldi

Ülkemizde turizmin yanı sıra; zeytinyağı, deniz ürünleri, mezeleri, gastronomisi ve zeytinyağlı yemekleriyle markalaşan ilçesi Ayvalık'ın mutfağında yer alan lor tatlısıyla ilgili Ayvalık Belediyesi’nin yaptığı coğrafi işaret başvurusu onaylandı.

Ayvalık'ın Lezzeti Ünlü Lor Tatlısına Coğrafi İşaret Geldi

    Geçtiğimiz yıllarda zeytinyağına alınan coğrafi işaretin ardından ikinci onayı da Ayvalık’ın ünlü lor tatlısı aldı. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, coğrafi işaretin, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onay almasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Lor tatlısı artık bir marka

    Başkan Ergin, “Türkiye'deki yöresel ürünlerin geleneksellik ve kalite bakımından değerlendirilmesi sonucu daha önceki yıllarda nefasetiyle ünlü zeytinyağımız coğrafi işaret almıştı. Ünü neredeyse ülke sınırlarını aşan lor tatlımız da bundan böyle coğrafi işaretli. Ayvalık'a gelen yerli ve yabancı turistlerin keyifle tükettikleri hatta dönerken yakınlarına, damaklarını tatlandırsın diye hediye olarak götürdükleri bir ürünümüz lor tatlısı. Daha çok sakızlı dondurma ile tüketilen ve tadına doyum olmayan lor tatlımız artık bir marka. O kadar önemli bir marka ve tat ki, lor tatlısı, pastaneler başta olmak üzere restoranların önemli gelir kalemlerinden biri” dedi.

Damak tadını bilenler keyifle tüketiyor

    Ayvalık mutfağının, deniz ürünleri, zeytinyağlı yemekler ve Ayvalık tostundan ibaret olmadığını dile getiren Başkan Ergin, “Damak tatlarımızdan sakızlı kurabiye, simit ekmeği, Girit leblebisinin yanı sıra lor tatlısını yemeden tadına bakmadan dönmüyor kentimize gelen yerli ve yabancı konuklarımız. Lor tatlısı damak tadını bilenlerin büyük bir keyifle tükettikleri bir ürün” dedi.

Konuklar memleketlerine götürüyor

    Ayvalık'a gelen ziyaretçilerin tadına bakmadan ilçeden ayrılmadığına dikkat çeken Belediye Başkanı Mesut Ergin,”Konuklarımız memleketlerine dönerken de kilolarca satın alıp, sevdiklerine ve yakınlarına götürdükleri bu eşsiz tat, bölge ekonomisinin önemli kilometre taşlarından biri. Bu tatlıya her hafta Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan ilçemize gelip alışveriş yapan turistler de yoğun ilgi gösteriyor ve ülkelerine dönüşlerinde mutlaka götürüyor. Bu da Ayvalık ekonomisi için ciddi bir getiri sağlıyor” dedi.

AdminAdmin